Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


~ Sütemények ✓

Szilvás süti
 


Hozzávalók:
❖ 50 dkg liszt 
❖ 15 dkg cukor (kihagyható) 
❖ 4-5 kanál tejföl 
❖ 1 tojás 
❖ 1 sütőpor 
❖ 125 g margarin 
❖ 1 kg szilva 
❖ fahéj 
❖ porcukor

Elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk, aztán kettőbe osztjuk, 2 lapot nyújtunk. Az egyik lapot tepsibe tesszük, a szilvát megmossuk, kimagvaljuk, mindegyiket 4-be vágjuk és ráöntjük a lapra. Pici cukrot és fahéjat szórunk rá, aztán ráterítjük a másik lapot.
A szilva sok levet ereszt, de kihülés után gyönyörűen szeletelhető a tészta :)
Tetejére porcukrot szórunk.

 

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:
❖ 1 db tojás 

 

❖ 15 dkg kristálycukor

❖ 5 dkg margarin

❖ 15 dkg liszt

❖ 1 csomag sütőpor

1,5 dl tejföl

❖ fahéj, dió, mazsola, mandula, mézeskalács-fűszerkeverék por

❖ gyümölcsdarabok: málna, eper, ananász, barack…

❖ süthető lekvár

❖ kevés margarin és liszt a forma kikenéséhez

❖ 2-3 tábla csokoládé (tortabevonó)

❖ kb. 2 dl olaj.

 


Elkészítés:
Fogsz egy nagyobb edényt, ebbe beletöröd a tojást, beleteszed a cukrot, a margarint és a tejfölt meg a fűszereket. Robotgéppel jó alaposan elkevered. Úgy, hogy az egész egyállagú és -színű legyen. Kb. most kell bekapcsolnod a sütőt. Teljes fokozatra. Ha ez megvan, akkor belekeverheted a lisztet és a sütőport. Ehhez is használj még robotgépet. Most tedd bele a feldarabolt diót, mazsolát, csokit, aszalt gyümölcsöt. Majd fogj egy fakanalat, vagy valamilyen más kanalat, és óvatosan keverd el. A két formát kend ki jó vastagon és alaposan margarinnal, majd utána tegyél bele kb. két evőkanál lisztet. Mozgasd úgy a formát, hogy a liszt rátapadjon a margarinra. Ügyesen kanalazd bele a formákba a tésztát úgy, hogy kb. egyenlő adag jusson mindegyikbe. Remélhetőleg nem lesz túl sok (akkor edd meg nyersen a maradékot, nagyon finom) :-) Az az ideális, ha kb. kétujjnyi rész marad felül. Végül a gyümölcsdarabokat (ananász, málna, eper, barack…) és a süthető levárt nyomkodd a tetejére. Nem kell túl mélyen, mert úgyis lesüllyed. Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a sütőbe. Elég sok idő kell neki, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni, hogy jó-e már. (amikor beleszúrod és rajtamarad a tészta, akkor még nem jó, ha nem marad rajta semmilyen ragacs, akkor kész) Amikor azt látod, hogy kezd megégni a teteje, akkor takard be alufóliával. Amikor megsült, akkor tedd ki egy nagy tepsibe őket szépen egymás mellé, hogy hűljön. Mielőtt kiszednénk a formából nem árt körbevágni egy késsel, hogy könnyebben kijöjjön. Ha langyos, vagy már teljesen hideg, akkor jöhet a tetejére a csoki. Kell hozzá két edény, olyan amiket egymásba lehet rakni. Az alsóba tegyél félig vizet, a tetejében lévőbe pedig törd bele a csokit (lehet többféle is) és tegyél bele olajat. Mennyit? Hát kb. két táblához fél decit. Kezd el melegíteni a vizet és a gőztől a csoki is elkezd olvadni. Amikor már olyan jó olvadt, meg már előtte is, kezdd el keverni, addig amíg össze nem áll az olaj és a csoki. Ha nagyon sűrű, akkor tegyél még bele olajat. Amikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, addig amíg egy picit nehezebben folyik. Majd egy kanállal, vagy kenőtollal szépen egyenletesen felvisszük a csokit a sütikre. Amikor elfogy a csoki, vagy úgy gondoljuk, hogy elég, akkor már csak az van hátra, hogy megdermedjen a máz. Ehhez akár hűtőbe is lehet tenni, de megy magától is, csak lassabban. Teljes dermedés után szeletelhető és remélem, hogy ehető.
A fent felsorolt mennyiség egy őzgerinc formára elég. Érdemes egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert a sütőben elfér, meg úgyis el fog fogyni.

 

Csokis muffin

Hozzávalók:
❖ 3 tojás
❖ 4,5 bögre liszt
❖ 2 bögre cukor
❖ 4,5 kis (175 g) natúr joghurt
❖ 3 cs. vaníliás cukor
❖ 1,5 cs. sütőpor
❖ 0,75 bögre étolaj
❖ csipet só
❖ 3 tábla (ét)csoki
❖ 0,5-1 cs. mazsola

Elkészítés:
A csokit felaprítjuk, legegyszerűbb késsel apróra vágni. Egy nagy tálba belemérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, sót, ráütjük a tojásokat, majd beleöntjük a joghurtot is. Alaposan összekeverjük fakanállal (nem kézzel), majd ezután többszörre adjuk hozzá az olajat (kicsit nehezen veszi fel a tészta). Ezután mehet bele a csoki és a mazsola.
A muffinformákat kb. 3/4 -ig töltjük a masszával (egy evőkanállal szépen megtölthetők a formák), előmelegített sütőben addig sütjük, míg a muffinok teteje szép aranysárga lesz.

Tanácsok:
Mazsola helyett/mellett mehet bele rumos meggy, mandula, stb.
Én nem muffinformát használok, hanem a klasszikus kosárkaformákba teszek muffinpapírt, így sütöm a sütiket. Így valamivel kisebbek lesznek a muffinok, de gyorsabb a sütés, mert egy tepsibe belefér 20 forma.
A leírt adag elég nagy, kb. 60-80 muffin lesz belőle - formamérettől függően.
A formák megtöltésekor érdemes időnként átkevergetni a masszát, mert a csoki leszáll az aljára.

 

Mikulás sapkája

Hozzávalók:
❖ 50 g búzaliszt
❖ 1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
❖ 100 g porcukor
❖ 1 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
❖ 100 g lágyvaj vagy margarin
❖ 2 tojás (közepes méretű)
❖ 50 g darált mogyoró
❖ 1 tasak Eredeti Dr. Oetker Puding puncs
❖ 400 ml tej
❖ 1 tasak Dr. Oetker Decor Cukormáz puncs
❖ 150 g fehércsokoládé
❖ 1 teáskanál olaj
❖ 1 doboz Dr. Oetker Decor színes Szórócukor

Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. Belekeverjük a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel 2 perc alatt összedolgozzuk. A tésztát egy csatos tortaformába (26 cm átmérőjű, az alján kivajazott és sütőpapírral letakart) öntjük és elegyengetjük. A formát a sütő alsó harmadába toljuk, és megsütjük a tésztát.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc.  

Amikor a tészta kihűlt, egy keverőedénybe morzsoljuk. A pudingot a tasakon található leírás szerint, de cukor nélkül és csak 400 ml tejjel elkészítjük, majd a morzsolt tésztához adjuk. Hozzákeverjük a cukormázport, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. A masszát kb. 25 részre osztjuk. 
Mindegyik tésztadarabot csepp alakúra formázzuk, majd a vastag végét a munkalapra nyomjuk, hogy megálljon. A kis sapkákat kb. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A csokoládét az olajjal vízfürdőben, alacsony hőfokon megolvasztjuk. A sapkák alját először a csokoládéba, majd a színes szórócukorba mártjuk. A maradék csokoládéval ízlés szerint feldíszítjük a süteményeket.

 

Sütőtökös-diós szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
❖ 50 dkg finomliszt
❖ 25 dkg Rama margarin
❖ 10 dkg kristálycukor
❖ 2 tojássárgája
❖ 3 evőkanál tejföl
❖ késhegynyi szódabikarbóna
❖ csipet só
❖ A töltelékhez:
❖ kb. 10 dkg sült tök
❖ 4 tojásfehérje
❖ 25 dkg porcukor
❖ 25 dkg darált dió
❖ 1 csomag vaníliás cukor


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a felét belenyomkodjuk egy kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe, tetejét pedig megkenjük a sült tökkel (úgy, mintha lekvárral kennénk meg).

Ezután a tojások fehérjét felverjük a porcukorral, hozzákeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot, majd a sütőtökös tészta tetejére kenjük, végül befedjük a megmaradt tésztával, amit előzőleg tepsi méretűre nyújtottunk.

Közepesen meleg sütőben megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kis kockákra szeletelve tálaljuk.

Kép a Képgaléra-ban.

 
 

 

Elérhetőség



Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Most: 1
Összes: 16937
30 nap: 1249
24 óra: 45